• Η Thales θα εξοπλίσει τα επτά πρώτα νέα περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού με το σόναρ γάστρας Bluewatcher, το νέο συμπαγές ραντάρ επιτήρησης πολλαπλών αποστολών NS50 και το σύστημα αναγνώρισης φίλιων ή εχθρικών μέσων IFF (Identification Friend or Foe) TSA 3522. Η Thales θα συμμετέχει στην ολοκλήρωση του εν λόγω εξοπλισμού.
  • Οι λύσεις αυτές θα επιτρέψουν στα υπεράκτια περιπολικά σκάφη να εκτελούν τις επιχειρησιακές τους αποστολές παρέχοντας ενεργητική και παθητική επιτήρηση έναντι υποβρύχιων απειλών, εναέρια επιτήρηση επιφανείας, έλεγχο πυρός και αναγνώριση.
  • Αυτή η σύμβαση με τη γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του νέου νόμου περί στρατιωτικού προγραμματισμού (LPM) για την περίοδο 2024-2030. Τρία νέα υπεράκτια περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης θα μπορούν να προστεθούν στον στόλο μετά το 2030.

Η Thales θα προμηθεύσει το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό με μια σουίτα αισθητήρων που θα περιλαμβάνει το σόναρ Bluewatcher, το ραντάρ NS50 και το σύστημα αναγνώρισης IFF για τα νέα υπεράκτια περιπολικά σκάφη του. Το πρώτο σκάφος θα τεθεί σε υπηρεσία το 2024.

Τα νέα περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού θα αντικαταστήσουν την κλάση Estienne d'Orves του τύπου A69 Avisos και τα περιπολικά σκάφη κλάσης OPV54. Θα επιχειρούν στα μητροπολιτικά ύδατα της Γαλλίας, κυρίως στην υφαλοκρηπίδα (δηλαδή σε βάθος <200 μέτρων) και στην ηπειρωτική πλαγιά και ανωφέρεια (σε βάθος 1.000 μέτρων). Σχεδιασμένα για μεγάλη αντοχή, τα νέα υπεράκτια περιπολικά σκάφη πολλαπλών ρόλων θα εκτελούν αποστολές συνοδείας πολεμικών πλοίων πρώτης γραμμής. Συγκεκριμένα, θα προπορεύονται των πυρηνοκίνητων υποβρύχιων βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) κατά την έξοδό τους από το λιμάνι για παροχή πληροφοριών και αποτροπή και θα επιχειρούν ως ανιχνευτικά σκάφη. Θα μπορούν επίσης να αναπτύσσονται για να επιτηρούν περιοχές πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και να προασπίζουν την θαλάσσια επικράτεια, καθώς και να συμμετέχουν σε αποστολές εκκένωσης πολιτών.

Αυτά τα εξαιρετικά καινοτόμα και ικανά συστήματα της Thales έχουν ήδη δοκιμαστεί στη θάλασσα και θα επιτρέψουν στα νέα υπεράκτια περιπολικά σκάφη να φέρουν εις πέρας τις αποστολές τους με βέλτιστη αποτελεσματικότητα.

Το σόναρ Bluewatcher είναι ένα δοκιμασμένο σύστημα που προσφέρει υψηλές επιδόσεις υποβρύχιας ανίχνευσης. Με τη σχεδίαση χαμηλής βύθισης, είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για μικρά σκάφη που επιχειρούν σε ρηχά νερά. Το NS50 είναι το πρώτο συμπαγές ραντάρ 4D πολλαπλών αποστολών AESA (Ραντάρ Ενεργητικής Ηλεκτρονικής Σάρωσης) για σκάφη χαμηλής/μέσης χωρητικότητας. Παρέχει δυνατότητες επιτήρησης αέρα και επιφάνειας, καθώς και λειτουργίες ελέγχου πυρός για ναυτικά πυροβόλα και πυραύλους. Το NS50 παρέχει τα υψηλής ακρίβειας δεδομένα που απαιτούνται για την ταχεία αναγνώριση στόχων, την ανάσχεση πυραύλων επιφανείας-αέρος μικρού βεληνεκούς και τις λειτουργίες ελέγχου πυρός για την αντιμετώπιση απειλών επιφανείας από ναυτικά πυροβόλα.

Συμπληρώνοντας το ραντάρ NS50, ο προηγμένος ανιχνευτής TSA 3522 IFF (Identification Friend or Foe) της Thales είναι πιστοποιημένος ως Mode 5 από το Γραφείο Προγράμματος AIMS του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DoD) για ανάπτυξη σε συμμαχικές επιχειρήσεις με δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Αυτό το σύστημα υψηλής αξιοπιστίας παρέχει μια ολοκληρωμένη κρυπτογραφική λύση, ταυτοποιώντας αντικείμενα που εντοπίζονται από το ραντάρ με απόλυτη ασφάλεια, καθώς επίσης και πολιτικά αεροσκάφη.

«Αυτή η νέα σύμβαση με την γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών θα επιτρέψει στο Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό να υποστηρίξει τις αποστολές της Ωκεάνιας Στρατηγικής Δύναμης της Γαλλίας (FOST), να επιτηρεί τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και να συνδράμει στις θαλάσσιες δράσεις του κράτους. Η Thales κινητοποιεί όλους τους πόρους και την τεχνογνωσία της για να παρέχει στη Γαλλία μια σουίτα προηγμένων αισθητήρων που βασίζονται στις καλύτερες τεχνολογίες». Philippe Duhamel, Executive Vice President, Defense Mission Systems, Thales

Σχετικά με την Thales
Η Thales είναι o παγκόσμιος τεχνολογικός ηγέτης που επενδύει στις ψηφιακές και «deep tech» καινοτομίες – δηλαδή στην δια συνδεσιμότητα , τα big data, την τεχνητή νοημοσύνη, την κυβερνοασφάλεια και την κβαντική τεχνολογία – με στόχο να ανοικοδομήσει ένα μέλλον εμπιστοσύνης, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των κοινωνιών μας. Η εταιρεία παρέχει λύσεις, υπηρεσίες και προϊόντα που βοηθούν τους πελάτες της – επιχειρήσεις, οργανισμούς και κράτη – στους τομείς της άμυνας, της αεροναυτικής, του διαστήματος, των επίγειων μεταφορών καθώς και της ψηφιακής ταυτότητας και ασφάλειας για να εκπληρώσει τη βασική αποστολή της, να τοποθετήσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.
Η Thales έχει 77.000 υπαλλήλους σε 68 χώρες. Το 2022, ο Όμιλος πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 17,6 δις. ευρώ.
H Thales στην Ελλάδα
Η Thales δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για πάνω από 45 χρόνια, παρέχοντας μια σειρά σημαντικών συστημάτων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά περιλαμβάνουν συστήματα avionics και συστήματα αποστολών για μαχητικά αεροσκάφη, όπως και συστήματα αεράμυνας μεγάλης κλίμακας για την πολεμική αεροπορία και το ναυτικό. Τα συστήματα διαχείρισης μάχης Thales χρησιμοποιούνται σε πλοία του Ελληνικού Ναυτικού, ενώ οι ασύρματοι Thales PR4G Tactical Radios, τα ηλεκτρο-οπτικά συστήματα και τα ραντάρ επιτήρησης τα χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός. Εκτός των ενόπλων δυνάμεων, η Thales έχει προμηθεύσει μεγάλο μέρος των συστημάτων ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας της χώρας, καθώς και συστήματα σηματοδότησης για το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και συστήματα εποπτείας και επικοινωνίας για το μετρό της Αθήνας. Η Thales διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας μέσω ενός δικτύου τοπικών ΜΜΕ. Συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και είναι ενεργό μέλος σε αρκετούς εγχώριους οργανισμούς, όπως ο ΣΕΒ, η Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (HASDIG) , η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και το si-Cluster (cluster για το διάστημα).

Η Thales στο τομέα του πολεμικού ναυτικού
Με περισσότερα από 50 χρόνια εμπειρίας ως προμηθευτής ναυτικού εξοπλισμού, συστημάτων και υπηρεσιών, η Thales προσφέρει στις ναυτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο ασυναγώνιστη τεχνογνωσία και αποδεδειγμένα επιχειρησιακά οφέλη. Η Thales κατανοεί πώς εξελίσσονται σήμερα οι ναυτικές και ναυτιλιακές υποθέσεις και αξιοποιεί αυτές τις γνώσεις για να συμβάλει στη διασφάλιση της επιτυχίας σε ένα ευρύ φάσμα ναυτικών αποστολών σε όλο τον κόσμο.

Τα συστήματα αεράμυνας, άμυνας επιφανείας, ανθυποβρυχιακού πολέμου και θαλάσσιας ασφάλειας και προστασίας της Thales είναι σε επιχειρησιακή χρήση σε περισσότερα από 50 ναυτικά σώματα.

Camille Heck, Thales, Media Relations Land & Naval Defence
+33 (0)6 73 78 33 63 camille.heck@thalesgroup.com