Thales kaart problematiek rondom kenniswerkers aan wat resulteert in een wetswijziging

De wetgeving rondom kenniswerkers, oftewel personeel uit het buitenland dat bij kennisintensieve organisaties in Nederland wil werken wordt niet alleen versoepeld, er zal ook binnen enkele maanden nieuwe regelgeving komen. Het doel van de nieuwe regelgeving is dat procedures niet meer maandenlang duren en zeer omslachtig zijn, zoals nu vaak het geval is, maar ervoor zorgen dat er snel geschakeld kan worden als men ziet dat er behoefte is aan specifieke kennis uit het buitenland.  Dankzij deze wijziging zullen kennismigranten zich welkom voelen in ons land en kunnen zij bijdragen aan innovatie en groei van de Nederlandse industrie.

Dit werd afgelopen dinsdag bekend gemaakt door Minister Asscher van Sociale Zaken tijdens de industrietop waar de Minister in gesprek ging met werkgeversorganisatie FME en de vakbonden  CNV en FNV over technologische ontwikkelingen en de invloed daarvan op de arbeidsmarkt.
Thales Nederland, lid van de FME, heeft ter sprake gebracht dat de regelgeving te omslachtig is en niet uitnodigt om internationaal samen te werken.  Met name de procedure rondom tewerkstellingsvergunningen.

John Soepenberg, HR Director bij Thales Nederland en tevens lid van de sociale commissie van de FME: ‘’De versoepeling van de maatregelen klinkt ons dan ook als internationaal en kennisintensief bedrijf als muziek in de oren. Niet alleen voor Thales, maar voor de gehele high tech industrie in zijn algemeenheid is het van enorm  belang dat we internationaal kennis kunnen delen. Alleen op deze manier kunnen we als Nederland onze leidende positie in de wereld handhaven. Daarom waren we blij dat we vanuit de FME – naast het aankaarten van de problematiek – ook de mogelijk kregen om aan tafel te zitten bij het Ministerie en te bespreken hoe een dergelijke wetswijziging vorm zou moeten krijgen.’’

Meer informatie vind u op de website van de FME.