Nederlandse landmacht bestelt zeven extra Thales Ground Master 200 Multi-Mission Compact Radars
- COMMIT (Commando Materieel en IT), de Nederlandse defensie inkoop en materiaal organisatie, heeft een overeenkomst met Thales getekend voor de levering van zeven Ground Master 200 Multi- Mission/Compact (GM200 MM/C), met een optie op twee meer.
- Dit contract is een aanvulling op een contract uit 2019, waarin de levering van negen systemen werd vastgelegd. Het eerste systeem uit de serie, geboren uit een samenwerking tussen het Nederlandse Ministerie van Defensie en Thales, is op 14 februari 2024 aan de wereld gepresenteerd.
- Tactisch inzetbaar en zeer mobiel, de GM200MM/c stelt de gebruiker in staat een duidelijk luchtbeeld te creëren, dreigingen te lokaliseren en een breed scala aan doelen te detecteren, te volgen en te classificeren dankzij 4D AESA en ‘dual axis multibeam’ technologieën. De GM 200MM/C is uitermate geschikt om te reageren op moderne dreigingen.
Nederlandse defensie inkoop en materiaal organisatie COMMIT heeft een overeenkomst met Thales gesloten over de levering van zeven extra Ground Master 200 Muli-Mission Compact radar systemen (GM200 MM/c). Het contract biedt de optie tot twee extra systemen. Het contract volgt de in 2019 afgesloten overeenkomst waarin al eerder de levering van negen GM 200MM/C’s werd beslagen.
Tegenwoordig moeten militairen voorbereid zijn op constant ontwikkelende dreigingen. Ontwikkelingen op het gebied van observatie, afstand, snelheid en nauwkeurigheid intensiveren de dreiging. De radar moet in staat zijn doelen te classificeren zonder zelf als doel geïdentificeerd te worden. Om troepen en waardevolle doelen te beschermen, biedt de Thales radar oplossingen met een verhoogde ‘time on target’. Het is in staat kleinere, snellere en bewegelijke doelen te identificeren vanaf een grote afstand, met hoge mobiliteit, en kan snel operationeel beschikbaar zijn.
De GM200 MM/C is een van de meest flexibele radarsystemen op de markt. Het systeem biedt operators meer time-on-target om zoveel mogelijk informatie in te winnen over mogelijke dreiging. De hypermoderne 4D Active Electronically Scanned Array (AESA) en unieke ‘dual-axis multi-beam’ technologie biedt een compleet lucht- en omgevingsbeeld.
Het radarsysteem is in staat doelen automatisch te detecteren, volgen en te classificeren. Zo kunnen doelen zoals drones, artillerie, vliegtuigen, en helikopters duidelijk in beeld worden gebracht. Het systeem is uitermate geschikt voor het lokaliseren van doelen en het bewaken en beveiligen van het luchtruim. Daarnaast is het systeem dankzij het compacte ontwerp snel en makkelijk te verplaatsen en is in korte tijd operationeel. Voor de Nederlandse gebruikers wordt het systeem op een voertuig, een Scania Gryphus, geïnstalleerd.
Product lancering en presentatie
Op 14 februari 2024 presenteerden Thales en COMMIT de eerste GM200 MM/C aan het grote publiek. Het succes van deze radar ligt in een sterk ontwerp, mogelijk gemaakt door een nauwe samenwerking met de Nederlandse landmacht. De ervaringen uit het veld en Thales’ ervaringen op het gebied van radarontwikkeling maakten het mogelijk een systeem te ontwikkelen dat alle operationele benodigdheden van het hedendaagse strijdtoneel beantwoordt. Het systeem is in staat om zowel traditionele als toekomstige dreigingen, waaronder drones, te weerstaan. Snelle en vroege detectie, mogelijk gemaakt door een bereik van zeker 400km, is cruciaal om de soevereiniteit van landen te beschermen.
Jarno Ursum project manager van COMMIT: “Het Nederlandse ministerie van Defensie heeft veel vertrouwen in de capaciteit van deze nieuwe radar. Met deze extra systemen borduren we voort op de sterke samenwerking met Thales die ten grondslag van de ontwikkeling van deze radar ligt.”
Gerben Edelijn, CEO of Thales Netherlands: "We waarderen het enorm dat de Koninklijke Landmacht haar vertrouwen in de GM200 MM/c bevestigt met de aankoop van deze zeven extra systemen, met een optie op twee meer. Thales is trots om bij te dragen aan de veiligheid van militairen en het beveiliging en bewaken van het Europese luchtruim.”