Skip to main content

Filmstudio’s benaderen Saxion studenten na maken Thales film Project I-M

Negen studenten van de  Academie Creatieve Technologie hebben meegedaan aan een onderwijs experiment in samenwerking met het high tech bedrijf Thales. In het experiment van een jaar  werden de studenten uitgedaagd om een korte film te produceren van een 3d geanimeerde robot. Belangrijke voorwaarde die gesteld werd was dat de film van bioscoop kwaliteit moest zijn en dat hebben ze geweten. Op 1 juli ging de film Project I-M in première op de Bataviawerf in Lelystad.

Over de film
De film start in de fabriekshal van Thales. In de hal waar normaal gesproken radarsystemen worden gebouwd, wordt dit keer een robot geboren die op reis gaat door Nederland. Op Zr. Ms.  Groningen van de Koninklijke Marine integreert de robot met het schip en vormt de geïntegreerde Mast: een stuktechniek ontwikkeld in de Gouden Driehoek waarmee de Koninklijke Marine wereldwijd voorop loopt.

De deuren van de grote filmstudio’s gaan open
De negen studenten moesten zich in korte tijd razendsnel ontwikkelen. Veelal door zelfstudie werd het 3d vak geleerd, maar voor enkele zaken werden naast Saxion docenten ook professionals van de Filmacademie in Amsterdam en het ArtEZ Conservatorium betrokken om de studenten op te leiden.
Gerald Bussink, Saxion student ‘’Het is als een nieuwe taal leren. We leerden werken met 3d pakketten als Houdini, Maya, Nuke en Vray. Aan de kwaliteit van elk shot kan ik zien welke aan het begin zijn gemaakt en welke in een later stadium. De rode draad voor ons was het grote FMX festival in Stuttgart, de plek waar je moet zijn als het om visual effects gaat. Alle belangrijke studio’s zijn hier aanwezig en het niveau wat hier wordt gepresenteerd is waar je jezelf aan probeert op te trekken. We toonden hier onze portfolio, zowel om feedback te krijgen als onszelf te presenteren aan deze studio’s. Zodoende zijn er een aantal deuren van grote filmstudio’s voor ons open gegaan .’’

Experimenteel onderwijs
Deze vorm van onderwijs was voor Saxion een experiment, met name door de duur en de vorm van het projectonderwijs. “Contacturen doen er niet meer toe, studenten en docenten werkten met volledige toewijding en soms 24/7 aan dit onderwijsproject”, aldus Mirjam Koster, directeur van de Academie Creatieve Technologie. “Doordat het project eisen stelde aan de deskundigheid van studenten én docenten, ontwikkelden docenten en studenten zich tegelijkertijd. Geen docent meer die de ‘waarheid in pacht heeft’, maar samen met studenten nieuwe kennis en vaardigheden exploreren. Voor docenten was dit een creatieve vorm van deskundigheidsbevordering: letterlijk learning-on-the-job. Door deze positieve ervaring staan we nog meer dan anders open voor vragen vanuit de maatschappij, waaronder het bedrijfsleven, om zowel docenten als studenten te laten excelleren in multidisciplinaire teams.”

Geen docent meer die de ‘waarheid in pacht heeft’, maar samen met studenten nieuwe kennis en vaardigheden exploreren.
Mirjam Koster, directeur Academie Creatieve Technologie

Showreel is sleutel tot succes
Een goed portfolio, ook wel showreel genoemd, is een sleutel naar een succesvolle toekomst. Door de film Project I-M te tonen aan recruiters gingen de deuren van grote studio’s open. Zo stuurde bijvoorbeeld Hendrik Vosskamp zijn portfolio/showreel naar Stargate Studio's in Keulen, ook wel bekend van populaire series als Spartacus en The Walking Dead. Hij heeft daar een felbegeerde stage plek gekregen en werkt nu als freelancer voor deze studio.
Stefan Beekhuijzen kon dankzij zijn showreel terecht voor een stageplek bij FilmMore in Amsterdam, ook wel bekend van de Nederlandse series Penoza en Flikken Maastricht. Inmiddels heeft hij zijn eerste baan gescoord.Toon Koebrugge kon dankzij de showreel terecht bij Storm studio's in Amsterdam. Een studio die aan veel Nederlandse speelfilms werkt als bijvoorbeeld Nova Zembla, Fissa, Buurman & Buurman, Mannen Harten 2. Gerald Bussink is in gesprek met SideFX Software in Toronto, Canada, ontwikkelaar van Houdini, de meest geavanceerde 3D software voor de filmindustrie. Hier hoopt hij nog dit jaar te kunnen afstuderen. Ivaylo Petrov doet zijn stage op dit moment in Bulgarije bij WorldWide Fx. Deze studio is bekend van Expandables, Texas Chainsaw 3d en Rambo.

Techniek promoten
Job van Harmelen, Communications Director van Thales Nederland: ‘’Bij Thales werken we elke dag aan high tech oplossingen om Nederland en de wereld veiliger te maken. Onze verwachtingen voor deze film zijn ruimschoots overtroffen door de studenten. De kwaliteit van de animatie is zo hoog dat we deze film met trots nog jaren zullen tonen om meer jongeren te enthousiasmeren voor een carrière in de techniek.’’