Skip to main content

Eindpresentatie onderzoek METIS: Vergroten van veiligheid op zee

Het onderzoek draait om het vergroten van veiligheid op zee. Met de toename van het verkeer op zee is ook het aantal criminele activiteiten toegenomen. Tegelijkertijd is met de UNCLOS wetgeving (United Nations Convention on the Law of the Sea) afgesproken dat naties de plicht hebben om hun territoriale wateren tot 350 nautische mijlen vanaf de kust te beheren en te beschermen.
Door deze verantwoordelijkheid  in combinatie met steeds meer druk op budgetten worden we allen uitgedaagd om steeds beter te kijken naar kosten effectieve systemen die de situational awareness op zee vergroten.

METIS onderzoek (Dependable Cooperative Systems for Public Safety)
De studie van METIS draait om het managen van grote maritieme gebieden. Operators hebben de taak om veel scheepsverkeer te managen en daarbij goed onderbouwde besluiten te nemen.
Deze besluiten gaan voornamelijk over acties die een veilige omgeving moeten verzekeren. Traditionele en betrouwbare bronnen van informatie (zoals radar) zijn daarbij essentieel, maar kunnen worden verbeterd met informatie van het internet en andere bronnen, waardoor een heel nieuw inzicht kan worden verkregen. Informatie en afbeeldingen van  websites, sociale media en informatie uit semiofficiële databases kunnen potentieel waardevol zijn.

Maurice Houtsma, R&T Manager Naval Systems bij Thales: ‘’Het METIS onderzoek is een perfect voorbeeld van open innovatie in de Gouden Driehoek. We hebben in de basis gewerkt met het combat management systeem Tacticos, ontwikkeld door Thales. De uitdaging is om het informatie systeem dermate dynamisch door te ontwikkelen dat er vele maritieme security operaties mee uitgevoerd kunnen worden. Je kunt dan denken aan operaties als mensen- of drugssmokkel, milieuovertredingen of illegale visserij. Door samen software modules te ontwikkelen met operationele kennis van eindgebruikers zoals Kustwacht en Marine, konden we realistische scenario’s testen en de techniek continu verfijnen.  Zo beland een onderzoek als METIS absoluut niet in een lade, maar zijn er al een aantal concrete visualisatie technieken geïntegreerd in het systeem.’’
De resultaten:
1. Visualiseren van informatie
Hoe kan de grote hoeveelheid informatie die beschikbaar is over bijvoorbeeld een schip op zee op een visuele manier weergegeven worden dat de operator direct zijn of haar relevante informatie eruit kan filteren? In het METIS onderzoek is onder andere gekeken naar het optimaliseren van de software om op een consistente manier informatie samen te vatten en te visualiseren.

2. Automatische risicobeoordeling van vaartuigen in maritieme gebieden
Hoe kan een systeem automatisch de intentie achter een actie bepalen? In de huidige ‘situational awareness’ systemen ondersteunen geconfigureerde, operationele afbeeldingen de operator in het nemen van beslissingen. Als de persoon uit dit proces zou worden gehaald, wordt het systeem volledig ineffectief. De benadering van de METIS demo is uniek door de integratie van meerdere kunstmatig intelligente technologieën in een automatische werkzame oplossing, dit zorgt voor de hoogste toegevoegde waarde voor de operator.

3. Laat een intelligente machine zijn beslissingen uitleggen
Hoe kunnen we het beste de redenen weergeven waarom een systeem automatisch met bepaalde conclusies is gekomen? Dit geven we weer door een combinatie te laten zien van het ‘redeneren’ en visualisaties. Deze combinatie is nieuw en vooral belangrijk als er beslissingen genomen moeten worden in kritische situaties.

Lees meer op de site van COMMIT