Skip to main content

Thales Nederland wint BNA Beste Gebouw van het Jaar Publieksprijs

Thales Nederland heeft de BNA Beste Gebouw van het Jaar Publieksprijs 2015 gewonnen! We zijn enorm trots op deze prestatie en willen iedereen bedanken voor zijn of haar stem.

BNA Beste Gebouw van het Jaar is een architectuurprijs van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). Dit jaar werden in totaal 120 gebouwen ingezonden, waarvan er uiteindelijk negen zijn genomineerd. Dat Thales in deze verkiezing de Publieksprijs heeft gewonnen is een hele mooie publiekelijke erkenning van een prachtig gebouw.

Toelichting ontwerp
Het ontwerp voor het High Tech Systems Park, gemaakt in samenwerking met MTD landschapsarchitecten, geeft vorm aan de wens van Thales om een stimulerende werkomgeving te creëren, zowel voor haar eigen medewerkers als voor andere bedrijven. Voor het ontwerp van de campus is het aanwezige landschap een belangrijk uitgangspunt. Basisgedachte is dat de campus een unieke, parkachtige setting biedt voor de kantoren en centrale voorzieningen. De campus straalt hierbij vooral openheid en gastvrijheid uit.

Het High Tech Systems Park is ontworpen door het Hengelose bureau Leijh Kappelhoff Seckel Van den Dobbelsteen architecten in samenwerking met Reitsema & Partners architecten in Rijssen en MTD landschapsarchitecten uit Den Bosch. Het High Tech Systems Park Hengelo is het resultaat van een metamorfose van Thales Hengelo met lef en ambitie. Eindverantwoordelijk architect Hans van den Dobbelsteen: ‘Het is geweldig dat zoveel mensen in onze omgeving net zo trots zijn als wij, en onze nominatie ondersteund hebben met hun stem.’

De verdieping met vergaderkamers, een presentatiecentrum, onderwijsruimtes, private dining rooms en een à la carte restaurant met buitenterras heeft een meer besloten karakter. De gevel is voorzien van een vrij hangende geperforeerde, deels dubbele beplating die geïnspireerd is op de patroonherkenning waarmee Thales zich onderscheidt in de radartechnologie. De perforaties zorgen voor een intrigerend moiré-effect, dat onder invloed van zonlicht en beweging steeds verandert. In het Office-gebouw werken 800 mensen in een flexibele omgeving, waarin kantoor- en industriële onderzoeksplekken elkaar afwisselen. De opvatting is dat je elkaar versterkt door verbindingen te zoeken. Dat geldt voor afdelingen bij Thales onderling, maar ook tussen Thales en de buitenwereld. Het atrium is het centrale ontmoetingspunt, de plek die binnen en buiten met elkaar verbindt.