Skip to main content

​På Skatteverkets nya id-kort, som började ges ut i september 2017, finns det en e-legitimation som är utfärdad av AB Svenska Pass. Det betyder att du har en elektroniskt id-handling på Skatteverkets ID-kort, som du kan använda för att identifera dig i Skatteverkets e-tjänster, eller e-tjänster hos andra aktörer som stödjer Skatteverkets nya eID.

Skatteverket ID card, photo

Det här behöver du för att kunna använda din e-legitimation på Skatteverkets id-kort

 

Du behöver veta vilken e-legitimation du har på ditt Skatteverket id-kort, eftersom du själv väljer hur du ska identifiera dig vid en inloggning eller signering i en e-tjänst.

AB Svenska Pass e-legitimation finns på kort som utfärdats från och med september 2017 och som har ett utseende enligt bilden ovan. Det framgår även i din ansökning om det är AB Svenska Pass e-legitimation på ditt id-kort. 
 
För mer information om kortet vänligen se Skatteverkets hemsida​.

Kortläsare och SConnect

För att använda din e-legitimation från AB Svenska Pass behöver du en kortläsare. När du använder din e-legitimation första gången eller om du använder en ny webbläsare kommer du bli ombedd att installera SConnect plugin till din webbläsare. De flesta vanligt använda webbläsare stöds (Internet Explorer, Chrome, Firefox, Opera och Safari). SConnect behövs för att möjliggöra kommunikationen mellan kortläsaren och din webbläsare. Installationen av denna plugin kan se olika ut beroende på webbläsare, och det är viktigt att man följer instruktionerna som visas på skärmen.

PIN-PUK-kod

När du beställer Skatteverkets id-kort får du även en PUK-kod för AB Svenska Pass e-legitimation hemskickad till dig. PUK-koden använder du första gången du ska använda din e-legitimation. Med PUK-koden aktiverar du e-legitimationen och väljer en personlig PIN-kod. Kom ihåg att spara din PUK-kod, för med PUK-koden kan du även i framtiden låsa upp din e-legitimation om den tillfälligt har blivit spärrad på grund av att du angett fel PIN-kod. Kom ihåg att både PUK- och PIN-kod är personliga säkerhetskoder, som du har en skyldighet att skydda och inte lämna ut till någon.

Har du uppgett fel PUK-kod ett antal gånger, blir din e-legitimation permanent spärrad och obrukbar. Du måse då ansöka om en ny e-legitimation.

Din e-legitimation är annars giltig i 5 år. Därefter behöver du ansöka om en ny e-legitimation.

SPÄRR och KONTROLL av AB Svenska Pass e-legitimation

Om du har tappat din AB Svenska Pass e-legitmation eller din PIN-/PUK-kod ska du omgående spärra din e-legitimation.

Du kan även kontrollera en e-legitimations giltighet och tidigare spärr, genom att ringa AB Svenska Pass.

AB Svenska Pass automatiska spärr och valideringstjänst är öppen dygnet runt. Tel 010 - 331 10 10

Om du behöver hjälp att spärra ditt kort, kan du istället ringa +46 8 51 79 58 84

Tänk dock på att det är din skyldighet att ringa och spärra ditt kort om du tappat kortet alternativt pin/puk-kod om du misstänker att det kan ha hamnat i orätta händer eller missbrukas på annat sätt. Se vidare Villkor för AB Svenska Pass e-legitimation.

Villkor för AB Svenska Pass e-legitimation

Villkor för AB Svenska Pass e-legitimation [pdf]

Terms and conditions for AB Svenska Pass eID [eng] [pdf]

Om du har problem vid användningen av din AB Svenska Pass e-legitimation

När ansökte du om ditt Skatteverket e-ID?

Enbart de kort som tillverkats från och med september 2017 innehåller en e-legitimation utfärdad av AB Svenska Pass. Det betyder att ansökte du om ditt Skatteverket ID-kort innan dess har ditt ID-kort inte en e-legitimation utfärdad av AB Svenska Pass. Mer information om de olika ID-korten och e-legitimation finner på Skatteverkets hemsida, www.skatteverke​t.se/idkort

IDBridge CT30 kortläsare för e-legitimation

Har du en kortläsare?

Det finns en mängd olika kortläsare på marknaden som du kan använda för att läsa din e-legitimation. Många datorer har också inbyggda kortläsare. Programvaran SConnect stöds av de flesta kortläsare.

Om du inte har en kortläsare rekommenderar vi:

Thales SafeNet IDBridge CT40 Smart Card Reader

Thales SafeNet IDBridge CT30 Smart Card Reader

Finns att köpa på bland annat: Dustinhome.se

Vilken webbläsare använder du?

Om du använder en webbläsare som inte stödjer SConnect plugin kommer du inte kunna använda din e-legitimation. Du behöver använda någon av följande webbläsare när du loggar in i dina e-tjänster:

  • Internet Explorer
  • Chrome
  • Firefox
  • Opera
  • Safari

Klicka här för att se kompabilitetslista

Har du använt AB Svenska Pass e-legitimation på din dator tidigare?

Om du inte använt AB Svenska Pass e-legitimation för inloggning eller signering tidigare på den dator du använder, så kommer du få en fråga om att ladda ner SConnect. Detta sker automatiskt när du sätter i ditt ID-kort i kortläsaren första gången vid en ny dator. Du måste godkänna SConnect och följa stegen som visas på din skärm. Byter du dator kommer du bli ombedd att göra detta igen.

Använder du samma dator men en annan webbläsare kommer du också behöva ladda ner SConnect igen. Exempel: Förra gången använde du Internet Explorer när du loggade in på Skatteverkets e-tjänster, och denna gång använder du Firefox.

Detta är för att varje webbläsare behöver SConnect plugin för att kunna kommunicera med kortläsaren och läsa av din e-legitimation. SConnect ligger inte sparad i din dator.

Teknisk support: +46 8 51 79 58 83